ŞALGAM SUYUNUN FAYDALARI NELERDİR ?
Şalgam suyu, turpgiller familyasına ait bir bitki olan şalgam ile yapılan bir içecektir. Şalgam suyu şalgam bitkisine ek olarak siyah havuç, su ve tuz ilave edilmesiyle hazırlanır. Bu karışım, mayalanması için belirli bir süre bekletilir ve ardından şalgam suyu elde edilir. Bulanık bir görünüme ve kırmızı bir renk tonuna sahip olan şalgam suyunun ekşimsi bir tadı vardır. Şalgam suyu, acılı ve acısız olmak üzere iki şekilde üretilmektedir. Mersin, Adana ve Osmaniye başta olmak üzere birçok güney ilinde yoğun olarak kullanılmaktadır. Şalgam suyunda kullanılan acılığın kaynağı genellikle acı süs biberi turşusunun suyundan gelmektedir. Acılık oranı 1/3 ila 1/6 oranında şalgama katılabilmektedir.Fermente edilerek elde edilen şalgam suyunun probiyotik ve prebiyotik içeriği yüksektir. Şalgam suyunun pek çok faydası bulunmaktadır.Nitrat, şalgam suyunda bulunan önemli bir bileşiktir. İnorganik nitrat, insan vücudunda kan damarlarını gevşeten ve genişleten nitrik okside dönüştürülür. Şalgam gibi lahana ve marul gibi diğer yeşil yapraklı sebzeler de topraktan nitratı emer.
Şalgam suyunun faydaları aşağıda verilmiştir.