ŞALGAM SUYUNUN FAYDALARI NELERDİR ?

Şalgam suyu, turpgiller familyasına ait bir bitki olan şalgam ile yapılan bir içecektir. Şalgam suyu şalgam bitkisine ek olarak siyah havuç, su ve tuz ilave edilmesiyle hazırlanır. Bu karışım, mayalanması için belirli bir süre bekletilir ve ardından şalgam suyu elde edilir. Bulanık bir görünüme ve kırmızı bir renk tonuna sahip olan şalgam suyunun ekşimsi bir tadı vardır. Şalgam suyu, acılı ve acısız olmak üzere iki şekilde üretilmektedir. Mersin, Adana ve Osmaniye başta olmak üzere birçok güney ilinde yoğun olarak kullanılmaktadır. Şalgam suyunda kullanılan acılığın kaynağı genellikle acı süs biberi turşusunun suyundan gelmektedir. Acılık oranı 1/3 ila 1/6 oranında şalgama katılabilmektedir.Fermente edilerek elde edilen şalgam suyunun probiyotik ve prebiyotik içeriği yüksektir. Şalgam suyunun pek çok faydası bulunmaktadır.Nitrat, şalgam suyunda bulunan önemli bir bileşiktir. İnorganik nitrat, insan vücudunda kan damarlarını gevşeten ve genişleten nitrik okside dönüştürülür. Şalgam gibi lahana ve marul gibi diğer yeşil yapraklı sebzeler de topraktan nitratı emer.

Şalgam suyunun faydaları aşağıda verilmiştir.

Şalgamın düşük kalorisi ve düşük glisemik indeksi vardır. Çiğ şalgamın glisemik indeksi 30'dur. Şalgamın yüksek diyet lifi içeriği, tokluğu arttırır ve açlık sancılarını önlemeye yardımcı olur. Bu etkiler de kilo kaybına yardımcı olabilir.

Lif oranı yüksek ve kalorisi düşük olan şalgam gibi turpgillerden sebzeler, bireylerin daha uzun süre tok hissetmelerine yardımcı olur. Yüksek lifli gıdalar tüketmek de kan şekeri seviyelerinin kontrolüne yardımcı olur.

Şalgamın yüksek lif içeriği, kabızlığı önlemeye yardımcı olabilir ve sağlıklı bir sindirim sistemi için önemli olan düzenliliği teşvik edebilir. Toksinler, düzenli ve yeterli bağırsak hareketlerini gerektiren safra ve dışkı yoluyla vücuttan uzaklaştırılmasıdır.

  • Bağırsak problemlerini giderir.
  • Kan basıncını düşürür.
  • Kilo verme ve sindirime yardımcı olur.
  • Kan şekerini dengeler.
  • Saç dökülmesini engeller.
  • Göz sağlığına iyi gelir.
  • Kardiyovasküler sağlığı iyileştirir.
  • Cilt sağlığını iyileştirir.
  • Anemiyi azaltmaya yardımcı olur.
TOP